Přeskočit na hlavní obsah

Ink - Tajemství kůže

Kniha, ve které je hlavní téma tetování kůže, a ještě má také takhle nádherný obal? Ta rozhodně bude stát za přečtení! říkala jsem  si, když jsem tuto knihu poprvé zahlédla v knihovně. Má totiž naprosto úchavatný obal, kterému prostě nelze odolat. Je ještě hezčí než na fotce (všechno oranžové se při dopadu světla leskne) a slibuje zajímavý příběh.

Autorka: Alice Brodway
Originální název: Ink
Počet stran: 304
Nakladatelství: MOBA
Žánr: Fantasy 
Moje hodnocení: 6,5 /10 ✰



   Šestnáctiletá Leora žije ve světě, kde nemá žádný člověk tajemství. Všechny jejich činy, myšlenky a skutky mají vytetované na své kůži. Člověk, jenž za svůj život neprovedl žádný odporný čin, nepomáhal Prázdým a souhlasil se systémem, který panuje ve Svatoměstí, nebude nikdy zapomenut. Po jeho smrti bude jeho kůže s tetováním stažena a vyrobí se z ní kniha. Tyta kniha zaručují, že na dotyčného člověka nikdy svět nezapomene.

Máma mi jednou řekla, že každý má nějaká tajemství, která si chce nechat pro sebe. Přitom bychom žádná tajemství mít neměli. O tom to celé je.
str.17 

   Leoře zemřel otec a společně se svou matkou vyčkávají na to, až bude vytvořena jeho kniha a půjde na obřad vážení. Na tomto obřadu se zjistí, jestli byl dotyčný člověk dobrý nebo špatný. Pokud by platil ten druhý případ, kniha by byla spálena a člověk navždy zapomenut. U svého otce si je ale Leora i mnoho ostatních lidí jistá, že byl nejlepší člověk na zemi a lidé na něj budou vždycky rádi vzpomínat. Co když se stane ale nějaká chyba? Co když se někde ukrývá nějaké tajemství? Leora má takový pocit, že  někde nějaké to tajemství je a chce odhalit jeho pravdu.




Můj názor:
  Vůbec jsem nevěděla, co mám od knihy očekávat. Nečetla jsem žádné komentáře ani recenze, pouze jsem ji viděla na několika fotkách na Instagramu. Po přečtení této knihy jsem došla k závěru, že kniha v něčem předčila mé očekávání, ale zároveň v některých částech  ne.

 Nikdo není doopravdy zapomenutý, dokud jeho jméno ještě někdo promlouvá nahlas.
str.70

    Asi začnu plusy. Velké plus je samozřejmě ta nepřekonatelná obálka, ale co se týče samotného příběhu, zaujal mě ten nápad a styl, jakým je kniha napsaná. Četlo se to velice dobře, bylo to příjemné a pohodové čtení. Přiznávám, že tam mohlo být více akce, ale přesto ta kniha měla  nějakou svoji duši a kouzlo. Vždycky když jsem si ke knize sedla, stačila chvilka a už mě to vtáhlo do děje.

    Po grafické stránce byla kniha bez jediné chybičky a to nemluvím jen o té obálce. V knize je také krásná mapka města a blízkého okolí. Při čtení není nějak zlášť potřebná, ale přesto to takové krávsné spestření knihy. A menší podkapitoly v knize jsou odděleny krásným motýlkem. 

   Na knize mě také oslovily pověsti a pohádky, které byly v některých kapitolách. U jedné z nich jsem se dokonce zasmála. Je to určitě dobrý nápad zakomponovat do knihy něco takového.

"Všichni v sobě máme trochu zla. Všichni se v životě za něco stydíme, něčeho litujeme. Ale všichni v sobě máme i trochu dobra. Vlastně myslím, že jsme dobří z větší části. A v životě jde o to, jak se naučit najít rovnováhu, najít svoje místo v životě."
str.286 
   A nyní jsou na řadě mínusy. To, že kniha nebyla moc akční mi až tak nevadilo, vadilo mi něco jiného. Autorka si podle mě totiž mohla s příběhem více pohrát. Ať jsem v textu hledala jak jsem chtěla, pořád jsem nemohla přijít na ty rozdíly mezi Prázdými a potetovanými a některé další věci. Nevím jak to přesně popsat... Knize prostě chybělo takové lepší vysvětlení, proč vlastně se začali tetovaní a Prázdní rozcházet ve svých názorech atd. 

 Konec mě hodně překvapil. Konečně se dostavilo pořádné napětí a akce a kniha tak v ději pokročila o velký kus dál. Myslím si, že pokračování nebude špatné, určitě plánuju si přečíst druhý díl.

   Myslím si, že kniha stojí za přečtení, ale nečekejte nějakou parádu, která vás totálně dostane a nenechá spát. Kniha se čte skoro sama, má v sobě různé hluboké myšlenky, pověsti, mapu a originální svět, naopak má také nějaké nedokonalosti. Pokud si chcete přečíst nějakou pohodovou knihu, tahle se na to bude ideálně hodit.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kniha vs. film | After: Polibek

Nedávno jsme se s kamarádkou rozhodly, že se společně podíváme na filmovou adaptaci první knihy série After. Obě dvě jsme předem věděli, o čem příběh je - kamarádka si přečetla pár kapitol prvního dílu, a já jsem dokonce přelouskala celou tetralogii. Hodně jsme se na společné sledování filmu a poté hodnocení a srovnávání s knihou těšily. Bohužel po zhlédnutí se místo spokojenosti dostavila zklamanost. A to ne z důvodu, že se nám několik minut před koncem začal film sekat.     Zdroj      Je jasné, že každý film, který má svojí literární předlohu bude o nějaké okamžiky z knihy ochuzen. Příběh celé pěti set stránkové knihy nenarvete do filmu o délce 1 hodiny a 45 minut,to chápu... Ale vážně musel být děj tak osekán a to co z něj zbylo muselo být vždycky nějak změněno? Změna, která se nám nelíbila ze všeho nejvíc byl jednoznačně charakter Tessy a Hardina. Ve filmu jsou totiž vykreslováni jako úplně jiní lidé než v knize. Tessa by měla být podle před

Víš, že tě potřebuju?

V pátek jsem dočetla druhý díl DIMILY série, a tak jsem tu s další recenzí. V této recenzi už budu moct porovnávat první díl s druhým dílem.   Autorka: Estalle Maskame Originální název: Did I Mention I Need You?  Počet stran:  320 Nakladatelství: Fragment Žánr: Dívčí román Moje hodnocení: 8/10 ✩      " Nevím, jaké je to být do někoho zamilovaný" přizná se Tylera trochu dychavičným smíchem, "ale jestli být zamilovaný znamená myslet na někoho každou vteřinu každeho dne... Jestli být zamilovaný znamená, že se vám změní nálada, kdykoliv je  ten člověk nablízku... Jestli být zamilovaný znamená, že byste pro toho člověka udělali cokoliv a všechno" zašeptá, "pak jsem do tebe nekonečně zamilovaný" str. 253   Už je to rok, co se Eden a Tyler neviděli. Eden žije v Santa Monice, má přítele Deana (který je zároveň nejlepší kamarád jejího nevlastního bratra Tylera)  a po prázdninách se chystá na vysokou do Chicaga. Právě proto, že se pak odstěhuje

Smrtka

   Tuhle knihu snad ani není třeba představovat, každý knihomol se s ní už určitě setkal. Smrtku jsem od samého začátku, co vyšla v češtině, měla stále na očích, snad na každém profilu na Instagramu jsem ji viděla a četla jsem o ni jen samé kladné recenze. Toužila jsem si tento skvost také  přečíst a zhruba tak před měsícem se mi tato možnost naskytla. Koupila jsem si ji v knihkupectví a o dva týdny později se do ni konečně pustila.  Autor: Neal Shusterman Originální název: Scythe Počet stran: 384 Nakladatelství: Yoli  Žánr: Fantasy, Dystopie Hodnocení: 10/10✰    Lidé zvítězili nad nemoceni, hladem, válkami, stárnutím a dokonce i nad samotnou smrtí. Aby se zabránilo předlidnění, exitují na světě lidi, kterým se říká smrtky. Jediné smrtky můžou ukončit život obyčejných lidí, a to jakýmkoliv způsobem. Každá smrtka má svůj způsob, jak osoby sprovodit ze světa - jedna smrtka si počká až je vybraná osoba připravena zemřít, druhá zabije osobu ihned bez varování a třetí si vybe