Přeskočit na hlavní obsah

Kniha vs. film | After: Polibek

Nedávno jsme se s kamarádkou rozhodly, že se společně podíváme na filmovou adaptaci první knihy série After. Obě dvě jsme předem věděli, o čem příběh je - kamarádka si přečetla pár kapitol prvního dílu, a já jsem dokonce přelouskala celou tetralogii. Hodně jsme se na společné sledování filmu a poté hodnocení a srovnávání s knihou těšily. Bohužel po zhlédnutí se místo spokojenosti dostavila zklamanost. A to ne z důvodu, že se nám několik minut před koncem začal film sekat.

  

 

   Je jasné, že každý film, který má svojí literární předlohu bude o nějaké okamžiky z knihy ochuzen. Příběh celé pěti set stránkové knihy nenarvete do filmu o délce 1 hodiny a 45 minut,to chápu... Ale vážně musel být děj tak osekán a to co z něj zbylo muselo být vždycky nějak změněno?

Změna, která se nám nelíbila ze všeho nejvíc byl jednoznačně charakter Tessy a Hardina. Ve filmu jsou totiž vykreslováni jako úplně jiní lidé než v knize.
Tessa by měla být podle předlohy taková ta slušná inteligentní a pořádná holka, která je také někdy tvrdohlavá, všechno má naplánované a nebojí se říct svůj vlastní názor. Ve filmu je sice stále slušňačkou, ale je taková více klidňější a moc se neprojevuje (např. rvačka u táboráku- v knize by Hardina určitě nějak okřikla, co to dělá, ale tady jenom koukala a neřekla ani slovo). A Hardin? Toho jsme vůbec nepoznávaly. To, že vypadá trochu jinak než v knize nám nevadilo (spíš nás to těšilo, protože Hero je opravdu hezký                                         Zdroj
a tahle role mu fakt sedla), ale opět se choval jinak. Z filmu zmizela jeho výbušnost a plno dalších negativních vlastností, jenž knižní Hardin měl. Neznamená to, že viníme Josephine Langford a Hera Fiennes-Tiffina, že by něco špatně zahráli. Vinu podle nás nese  spíše řežisérka, která plno důležitých scén z knihy ve filmu vymazala, nahradila je jinými a charakteristiku postav zcela změnila.

 Zkrátka když se z knihy stával film, všechny negativní věci se někde vypařili a zůstalo jen to dobré. Pokud jste četli knihu, tak utčitě víte, že v ní bylo něco čeho měla tolik, že to mohla rozdávat... Ano, hádek. Těch je v knize požahnaně. Ale ve filmovém zpracování se naopak hádky skoro nevyskytují vůbec. Hádky byli sice ve většině případů důvodem, proč někteří čtenáři tuto knihu moc nemuseli, ale dělali After Afterem. Při nich člověk zpozorněl a navíc se objevily další vlastnosti postav. Ve filmu je hádek minimum (jde je spočítat na prstech jedné ruky), probíhají mnohem klidněji a nějak zvlášť na sebe postavy nekřičí a nevyjíždí. Působilo to na nás opravdu jako něco umělého a nereálného.

 Je nám líto, že máme na film tak negativní názor, ale tak to prostě je. Když šel v dubnu do českým kin, internet byl plný poutačů, aby si člověk zašel na tuto novinku do kina a ve škole plno holek básnilo o úžasném Hardinu Scottovi, 
tak jsme očekávali, že z toho budeme na větvi a následující dny budeme mít ve svých myšlenkách pouze Hardina a Tessu. Ale abychom nepoukazovali stále na to špatné, musíme říct, že ve filmu se nám hodně líbily soundtracky (některé si pouštíme stále dokola),herci (hlavně Hero :D) a pár scén, které sice nejsou v knize (scéna v knihovně).

                                                                                                                                                     Zdroj 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Víš, že tě potřebuju?

V pátek jsem dočetla druhý díl DIMILY série, a tak jsem tu s další recenzí. V této recenzi už budu moct porovnávat první díl s druhým dílem.   Autorka: Estalle Maskame Originální název: Did I Mention I Need You?  Počet stran:  320 Nakladatelství: Fragment Žánr: Dívčí román Moje hodnocení: 8/10 ✩      " Nevím, jaké je to být do někoho zamilovaný" přizná se Tylera trochu dychavičným smíchem, "ale jestli být zamilovaný znamená myslet na někoho každou vteřinu každeho dne... Jestli být zamilovaný znamená, že se vám změní nálada, kdykoliv je  ten člověk nablízku... Jestli být zamilovaný znamená, že byste pro toho člověka udělali cokoliv a všechno" zašeptá, "pak jsem do tebe nekonečně zamilovaný" str. 253   Už je to rok, co se Eden a Tyler neviděli. Eden žije v Santa Monice, má přítele Deana (který je zároveň nejlepší kamarád jejího nevlastního bratra Tylera)  a po prázdninách se chystá na vysokou do Chicaga. Právě proto, že se pak odstěhuje

Smrtka

   Tuhle knihu snad ani není třeba představovat, každý knihomol se s ní už určitě setkal. Smrtku jsem od samého začátku, co vyšla v češtině, měla stále na očích, snad na každém profilu na Instagramu jsem ji viděla a četla jsem o ni jen samé kladné recenze. Toužila jsem si tento skvost také  přečíst a zhruba tak před měsícem se mi tato možnost naskytla. Koupila jsem si ji v knihkupectví a o dva týdny později se do ni konečně pustila.  Autor: Neal Shusterman Originální název: Scythe Počet stran: 384 Nakladatelství: Yoli  Žánr: Fantasy, Dystopie Hodnocení: 10/10✰    Lidé zvítězili nad nemoceni, hladem, válkami, stárnutím a dokonce i nad samotnou smrtí. Aby se zabránilo předlidnění, exitují na světě lidi, kterým se říká smrtky. Jediné smrtky můžou ukončit život obyčejných lidí, a to jakýmkoliv způsobem. Každá smrtka má svůj způsob, jak osoby sprovodit ze světa - jedna smrtka si počká až je vybraná osoba připravena zemřít, druhá zabije osobu ihned bez varování a třetí si vybe